Az ólmozott üvegablak (ólomüveg) készítés első kiemelkedő alkotásai a gótikus katedrálisok nagyméretű függőleges ablak nyílásaiban jelentek meg, Isten szavainak képmásaként, biblikus személyekhez és eseményekhez kötődve vagy keresztény vallás ikonikus szentjeinek életéhez, szellemi hagyatékához és tetteinek történeteihez kapcsolódva. Valójában példabeszédek, fényben megjelenő érzékletes gondolatok, elgondolkoztató képek melyek tanítani, vezetni, és befolyásolni képesek az embert. A gótikában a szellemi és fizikai erőfeszítések legfőbb mozgatója az a hit, amely Isten felé fordította a lelket. Üvegablak a fény hatására átszellemül, transzcendens hangok szólalnak meg, amelyek átvezetnek az anyagi világból a szellemi világába. Formai és tartalmi értékei keresetlen bája, szellemisége, érzelmi vonatkozásai örök tanulságok.

 

Notre-Dame-székesegyház, Chartres

ólomüveg sainte chapelle

Sainte-Chapelle, Párizs

ólomüveg yorki katedrális

yorki katedrális, York

A színes, ólmozott üvegablakok készítésének és elterjedésének második, a mai napig tartó szakasza, a XIX. század közepétől indul. Először a technika újra felfedezése volt a cél, és nem a művészi gondolatok megújítása. A műemléki szemlélet megváltozása, a középkori üvegablakok felújításának igénye, ismét felfedezte az üvegablak készítő mestert, aki a historizáló építészethez kapcsolódva az épültetek ablakdíszítéseiben mind egyházi, mind világi témákban otthonosan mozogva, alkalmanként képzőművészek segítségét is felhasználva, meghatározó szerephez jutott.
Az ablakokra rávetülő fény szabályozása, színes vagy színtelen sík struktúrákkal, díszítő ornamentális motívumokkal, illetve egy képi világ megjelenítése, kiemelkedő, mesterségbeli tudást, és művészi érzékenységet kívánt. Sajátos módon azonban a mesteremberek jelmondata „Üvegablakot készítek bármilyen stílusban” és a megrendelők tematikus igénye, határozta meg az ablakokba megjelenő látvány esztétikai minőségét. Természetesen voltak példák, hogy egy-egy művész vagy művész csoport komolyan részt vállalt az üvegablakok tervezésében, így egyéni szemléletük érvényesülni tudott. Például a preraffaelita, a szecesszió, az izmusok és a Bauhaus művész óriásai közül.

ólomüveg william morris

William Morris

ólomüveg róth miksa

Róth Miksa

ólomüveg kernstok károly schiffer villa

Kernstok Károly

ólomüveg joseph albers

Joseph ALbers

ólomüveg henri matisse

AKWXXM France, Alpes Maritimes, Vence, Chapelle du Rosaire (Henry Matisse stained glass)

ólomüveg színes üveg chagall

Marc Chagall

Az üveg és a fény sajátos tulajdonságait figyelembe vevő vonatkozásokra és a bennük rejlő jelenre reagáló tartalmi aktualitásokra és formai megjelenésekre még várni kellet. A különböző új technológiákba beleszőhető sokszor előzmények nélküli szellemi hozzáállás csak 1945 után, leginkább a háborúban megsérült vagy elpusztult ólomüveg ablakok helyén jelenik meg.

ólmozott üvegablak georg meisterman

Georg Meistermann

ólomüveg johannes schreiter

Johannes Schreiter

ólomüveg richter

Gerhardt Richter

Az üvegművészet mesterségében nagy szabadság rejlik, napjainkban virágkorát éli. Komoly szerephez juthat, az újonnan kialakított belső építészeti terek dekorációjában, vagy olyan egyedi, funkcióhoz kötődő művészeti murális alkotások létrehozásában, amelyek túllépnek a dekorativitás látványos és kellemes érzetet keltő formai megnyilvánulásain és egy individuálisan teremtett vizuális jelnyelv rendszerben, autonóm módon alakítják ki, a fényben megmutatkozó üvegfestményt.

ólomüveg brian clarke

Brian Clarke

ólomüveg claudio naves

Claudio Naves

ólomüveg bernard piffaretti

Bernard Piffaretti

udo zembok üvegművészet

Udo Zembok

raphael seitz svazott laminált üveg

Raphael Seitz

ólomüveg gerard collin-thiébaut

Gerard Collin-Thiébaut

claudia krämer festett üveg

Claudia Krämer-Marloh